Opruimen met CCleaner

Geplaatst op zaterdag 01 oktober 2011 @ 12:16 , 6065 keer bekeken

cc_64.pngMisschien heb je er wel eens van gehoord: CCleaner. Dé gratis opruimtool bij uitstek om vooral de enorme vergaarbak van je browser(s) op te ruimen. Ook wij van Clubs Support raden vaak CCleaner aan. Hoe werkt het programma? We leggen hieronder stapsgewijs uit hoe je CCleaner het beste kan gebruiken.

STAP 1 - Downloaden
Ga naar deze pagina (opent in nieuw tabblad/venster) en als het goed is wordt de meest recente versie van CCleaner van dat moment gedownload. Gebeurt er niets, klik dan op de grote groene "Start Download" -knop. Sla het installatiebestand op een gemakkelijk bereikbare plek, bijvoorbeeld op je Bureaublad. Als het bestand binnen is (gaat vrij vlug) sluit je alle browserschermen en andere overbodige programma's.

STAP 2 - Installeren
Windows XP-gebruikers kunnen het installatiebestand zonder meer dubbelklikken om uit te voeren.

Heb je Vista of Windows 7 / Windows 8, dan raden we je aan om het installatiebestand uit te voeren als administrator (óók als je altijd inlogd op je pc met een Admin account!). Dit doe je door met de rechtermuisknop op het setupbestand te klikken en vervolgens klikken op "Als Administrator uitvoeren". Hetzelfde geldt voor het uitvoeren van het programma.

Oh ja: bij het installeren de optie "Google Toolbar" UITvinken. Soms wordt er ook een aanbieding gedaan voor Yahoo! Toolbar, dit kan variëren.

Als het programma eenmaal geïnstalleerd is, sluit de installatieprocedure vaak af met de optie om het programma meteen te gebruiken. Vink die optie uit (en ook de eventuele "wat is nieuw" optie) en beëindig de installatie.

STAP 3 - Opties aanvinken
Op je Bureaublad is een snelkoppeling bijgekomen. Vista/Windows 7 gebruikers dienen ook deze snelkoppeling uit te voeren als Administrator. Start het programma maar!

We gaan er vanuit dat je CCleaner in de Nederlandse taal hebt geïnstalleerd. Is dit niet het geval, dan kan je via Options - Advanced het uitklapmenu 'Language' op Nederlands zetten.

Aan de linkerkant staan 4 grote knoppen, waarvan Cleaner de bovenste is. Rechts ervan zie je een kolom met twee tabblad knoppen: Windows en Applicaties. Hier kan je allemaal extra dingen aan- en uitvinken. Tot slot zie je aan de rechterkant een groot wit veld waar later dingen in getoont zullen worden. In de linker kolom zul je alvast een aantal items aangevinkt zien staan. Voor maximale cleaningpower kun je de extra opties allemaal wel aanvinken, maar wij hebben een screenshot voor je gemaakt die je als voorbeeld kan dienen.

Afb. 1 - tabblad "Windows"
CCleaner afb. 1

Afb.2 - tabblad Applicaties
Afb. 2 - CCleaner

Uiteraard zijn de afbeeldingen een voorbeeld en zal op jou computer ook iets kunnen afwijken voor wat betreft de extra applicaties.

STAP 4 - De eerste keer schoonmaken
Klik onderin op de knop "Analyseren" en wanneer alles verzamelt is op "Schoonmaken". In het grote witte veld zie je nu wat er allemaal is aangetroffen en dat zal dus verwijderd worden. Geloof ons: dat is echt meuk op je computer waar je geen traan om zal laten.

Zorg er altijd voor dat je browserschermen gesloten zijn voordat je CCleaner uitvoert, ook Windows Live Messenger (MSN) maakt gebruik van bepaalde browser elementen, dus sluit die ook af!

TOT SLOT
Het kan nog voorkomen dat niet alles verwijderd kan worden, omdat e.e.a. nog in gebruik is. Indien wij van de Support Club je aangeraden hebben om dit artikel door te lezen, dan moet je na de eerste schoonmaakronde even je computer herstarten. Nadat de computer volledig herstart is, voer je CCleaner weer even uit (denk om de Messenger!).

Lees ook het aanvullende artikel "CCleaner en Clubs cookies" om te voorkomen dat je na gebruik van CCleaner steeds weer opnieuw moet inloggen!

REGISTER
Indien je ook het Register eens wil opschonen (aanrader!), dan kan je dat gerust uitvoeren. Alle gevonden registervermeldingen kan je nadien laten opruimen. Laat CCleaner wel voor de zekerheid even een back-upbestand maken.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: